Te koop: Sportlaan 46, 7581 BZ Losser

€ 399.000,- k.k.
Type object Woonhuis, woonboerderij, vrijstaande woning
Perceeloppervlakte 1.028 m²
Gebruiksoppervlakte wonen 335 m²

Notitie

Algemeen

Op cultuurpark "Erve Kraesgenberg" in Losser staat deze charmante, in authentieke Saksische stijl opgetrokken akkerburgwoning, ook wel "het wönnershoes" genoemd, met een authentiek vakwerkhuisje dat nu in gebruik is als schuur en berging. Het woonhuis is op dit moment opgesplitst in een woongedeelte en atelierruimte.

De erfpachtkavel is 1028 m2 groot.

Indeling woongedeelte:
Begane grond:... Meer informatie
  • Kenmerken

    Alle kenmerken
    Type object Woonhuis, woonboerderij, vrijstaande woning
    Bouwjaar 1995
    Status Beschikbaar
  • Locatie

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 16121/3611442
Vraagprijs € 399.000,- k.k.
Aanvaarding In overleg
Laatste wijziging Maandag 30 april 2018
Bouw
Type object Woonhuis, woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwjaar 1995
Type dak Zadeldak
Isolatievormen Dakisolatie
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 1.028 m²
Gebruiksoppervlakte wonen 335 m²
Inhoud 775 m³
Indeling
Aantal bouwlagen 3
Aantal kamers 7 (waarvan 3 slaapkamers)
Locatie
Ligging Aan park
Aan rustige weg
Beschutte ligging
CV ketel
CV ketel Topline
Warmtebron Gas
Combiketel Ja
Eigendom Eigendom
Uitrusting
Warm water CV-ketel
Verwarmingssysteem Centrale verwarming
Heeft een alarm Ja
Tuin aanwezig Ja

Omschrijving

Op cultuurpark "Erve Kraesgenberg" in Losser staat deze charmante, in authentieke Saksische stijl opgetrokken akkerburgwoning, ook wel "het wönnershoes" genoemd, met een authentiek vakwerkhuisje dat nu in gebruik is als schuur en berging. Het woonhuis is op dit moment opgesplitst in een woongedeelte en atelierruimte.

De erfpachtkavel is 1028 m2 groot.

Indeling woongedeelte:
Begane grond: Entree, hal, trapopgang, geheel betegelde badkamer met douche, wastafel en toilet. Woonkamer met een allesbrander en plavuizenvloer, halfopen keuken met een L-vormige keukenunit en separate slaapkamer/hobby-/kantoorruimte v.v. een vaste kastenwand met aansluitingen voor wasmachine en droger.

Eerste verdieping: Overloop met CV-opstelling, 2 slaapkamers en een tweede badkamer met douchecabine, toilet en wastafel. Vaste trap naar..

Tweede verdieping: Riante (zolder)berging met mogelijkheid voor het realiseren van extra slaapkamers.

Indeling atelier:
Begane grond: Middels het tussenportaal met wastafel, pantry en toiletruimte is het zeer royale (!) atelier bereikbaar. Het atelier beschikt tevens over een eigen toegang. Via een open eiken trap is de verdieping bereikbaar alwaar zich een CV opstelling bevindt. Vaste trap naar ..

Eerste verdieping: Royale ruimte met CV opstelling en o.a. geschikt voor het geven van workshops enz.

Wat is Erve Kraesgenberg?
Erve Kraesgenberg in Losser is een uniek cultuurpark met belangrijke historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast bovendien een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.

Het park is een belangrijk deel van het jaar een oase van rust waar de bezoekers, in alle jaargetijden, intens kunnen genieten van de pracht en praal die het uitstraalt. Maar Erve Kraesgenberg is meer. Van tijd tot tijd is het een perfecte omgeving gebleken voor de organisatie van diverse publiekstoegankelijke activiteiten.

Zo is de hoofdboerderij regelmatig het podium voor muziekuitvoeringen en culturele manifestaties. Bovendien is in de hoofdboerderij een permanente expositie ingericht van geologische vonden in de gemeente Losser.

Erve Kraesgenberg ligt nabij de dorpskern maar grenst tegelijkertijd ook aan het buitengebied. Dat is de reden dat het park regelmatig de uitvalsbasis is voor fiets- en wandeltochten in de omgeving. Kortom: een meer dan fraaie locatie met vele verschillende 'gezichten' en even zovele mogelijkheden.

Het project Erve Kraesgenberg:
De naam Erve Kraesgenberg wordt voor het eerst genoemd in het Schattingsregister van Twenthe en wel in 1475. Uit onderzoek is gebleken dat de oorspronkelijke boerderij eiken gebinten en een sporenkap bevatte van rond 1610. Dat betekent dat er tenminste 11 generaties in de boerderij geleefd en gewerkt moeten hebben. Het erve wisselde in de loop der eeuwen regelmatig van eigenaar, maar werd eigenlijk altijd bewoond door een Kraesgenberg. In 1903 kwam het uiteindelijk ook in het bezit van de familie Kraesgenberg.

Om bedrijfstechnische redenen was de eigenaar in 1990 van plan de boerderij te slopen en had daarmee ook al een begin gemaakt. Dat was mogelijk omdat op dit, uit historisch oogpunt zeer interessante erf, geen enkele bestemming rustte.

Vanuit de Losserse gemeenschap kwam de wens naar voren Erve Kraesgenberg voor het nageslacht te bewaren en in z'n volle glorie elders te laten voortbestaan. Om dit te kunnen realiseren werd in 1992 de Stichting Erve Kraesgenberg opgericht.

In 1994 werd de boerderij op z'n oorspronkelijke plek zeer vakkundig gesloopt en werden de markante -en van gesneden telmerken voorziene- gebinten, de oude stenen, dakpannen, plavuizen en overige historische delen opgeslagen.

In 1995 werd gestart met de (her)bouw van de boerderij en de overige panden. Als eerste object kwam het Wönnershoes met berging gereed, gevolgd door de wagenschuur, de hoofdboerderij, de bakspieker, de iemenschoer, de geitenstal (ook in Saksische stijl) en de tuffelkelder.

De historie van "het wönnershoes":
Het wönnershoes, dat nu de naam 't Nien-end draagt, was het eerste gebouw dat gereed kwam. Deze zogenaamde "akkerburgwoning" is niet afkomstig van het oorspronkelijke Erve Kraesgenberg maar stond ooit in het centrum van het dorp Losser, aan het huidige Martinusplein. De boerderij, met de naam "Het Nijweertshoes" werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw gesloopt en door de nieuwe eigenaar elders weer opgebouwd en in gebruik genomen als veestal.

Diverse eigenaren en vele jaren later, in 1994, verkreeg de Stichting "Erve Kraesgenberg" de boerderij voor afbraak. Tijdens de ontmanteling kwam aan het licht dat de boerderij in het verleden in z'n geheel in de lengte in tweeën gedeeld was geweest, een gegeven dat er op wijst dat het mogelijk ooit een grote "stadsboerderij" is geweest.

Overigens was een wönnershoes in vroegere eeuwen een boerderij waarin meerdere gezinnen woonden, waaronder de knechten.

Wat is erfpacht en recht van opstal?
Op het moment dat u een huis gaat kopen, geldt in de meeste gevallen dat u zowel eigenaar wordt van het huis als van de grond waar het huis op staat. Bij erfpacht is dat echter niet het geval: dan heeft u de grond waar uw huis op staat niet in eigendom, maar in bruikleen. Het lijkt het meest op een situatie waarbij u de grond onder uw woning huurt. Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond. Wanneer u maandelijks of jaarlijks een bedrag aan de verpachter (= de verhuurder van de grond) betaalt, dan heet dit de (erfpachts)canon. Deze erfpachtscanon is meestal fiscaal aftrekbaar en is daarom van invloed bij het berekenen van de netto maandlasten van uw hypotheek.

Voor een huis met een particuliere erfpachtconstructie, is het lastig een hypotheek te krijgen. Onmogelijk is het niet. Wel moet het erfpachtcontract aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen, wil de hypotheekverstrekker bereid zijn u geld te lenen om het recht van erfpacht te kopen. Loopt de erfpachtperiode af aan het begin van de looptijd van de hypotheek die u af wilt sluiten voor dit huis? Dan kan de bank met aanvullende eisen komen. Bespreek met uw hypotheekadviseur wat er kan.

Bijzonderheden:
* Erfpachtcanon 5480,- per jaar, looptijd tot 2094.
* Bouwjaar: 1995.
* Kavel: 1028 m2.
* Echter het is ook mogelijk om de erfpacht af te kopen tegen een koopsom van € 135.000,-- k.k.
U wordt dan eigenaar van de grond.

Plattegronden

Brochure(s) en overige bijlagen